(DP5) Na vrchole...

(čítanie na 4 min)

Interview

Veni vidi vici

Mám za sebou štvrtý prejav a cítim sa úžasne. Opojený spokojnosťou so samým sebou (dopraj mi to, ako uvidíš, nie na dlho). Téma ma nadchla a bolo to vidieť aj na príprave textov. Rozprával som o trende poklesu testosterónu u mužskej populácie. Snahou bolo jednoducho uviesť tento fenomén do povedomia, keďže v spoločenských rubrikách som zatiaľ nič také nepostrehol.

Smutný deň pre štatistov

V prvom rade chcem zdieľať úžasnú radu, ku ktorej som sa dostal. Veľa začiatočníkov sa totiž snaží počas prejavu odprezentovať čím viac informácií. Aby sme neodopreli publiku tú potechu hĺbať nad ich nepreberným množstvom cestou domov. Koľko bezsenných nocí som preplakal do vankúša v snahe prísť na to, ako vtesnať do 5 minútového prejavu ďalších 326 faktografických údajov.

Interview

Našiel som svetlo na konci tunela a tu je odpoveď. Nijako. Ešte aj z tých 452 údajov ktoré sa vtesnať podarilo, treba dať 447 preč. Áno, nie jednému štatistovi sa práve zahmlilo pred očami. Ale vážení. Niet cesty späť.

Dobrá rada nad zlato

Päť až sedem minút je jednoducho doba pekelne krátka na to, aby sme podali vyčerpávajúci výklad. 😄 Vyčerpávajúci v tej správnej podobe. Od teraz skúšam nasledujúci postup. Jedna ústredná informácia na prejav, prekladaná zjednodušeným príkladom a humornými prvkami.

Interview

Tie mi dávajú zabrať najviac. Situačný humor "jakž takž" zvládam, ale v rozprávaní vtipných príhod alebo príkladov som úplne mimo. K ústrednej informácii jeden, maximálne dva doplnkové okruhy. Každý z nich obsahuje dve - tri vety konkrétnych faktov. Zvyšok znova len jemná, krémovo humorná omáčka.

Uber a ešte... uber

Ak zahrniem poslucháčov kvantom faktov, ich mozog ma automaticky vyfiltruje. Začínam mať pocit, že v krátkom prejave jednoznačne musí zábavná zložka prevyšovať informačnú. Aj v prípade, ak je našim cieľom informovať, nie zabávať. Zatiaľ som to aplikoval v jednom prejave.

Interview

Môže to byť zhoda okolností, ale bol to jednoznačne môj najlepší výkon. Dokázal som sa sústrediť na väčšinu z toho, čo som rozprával a robil. Vnímam publikum a vidí sa mi, že aj jeho odozva bola vrelejšia ako obvykle. To zas pôsobilo uvoľňujúco na mňa. A čím si pri rečnení uvoľnenejší, tým lepší výkon podáš. Už len to, že tvoja neverbálna stránka komunikuje pohodu ti pridá body.

Pozornosť za každú cenu

Myslím, že mi naozaj väčšinu času zvládli venovať pozornosť. Predpokladám, že to bolo menším množstvom tvrdých dát a ich prepojením s navodzovaním predstáv. Začal som sa pohrávať s myšlienkou, že na udržanie pozornosti treba zasiahnuť emócie publika. A tie možno dráždiť predstavami.

Interview

Preto som začal voliť vetné konštrukcie tak, aby navodili v hlavách poslucháčov vizuálne, alebo pocitové predstavy toho, o čom rozprávam. Treba počkať na ďalšie skúsenosti, potom to môžeme porovnať a vyvodiť záver. Náhoda (a nedostatok času) chceli, že články o 4. a 5. prejave píšem viac menej na raz. A tu sa dostávam k tomu, prečo moje nadšenie netrvalo dlho.

Znova kúsok štatistiky

Aj keď to pri rulete tak nevyzerá, štatistická krivka neklame. Ak máme stav, ktorý je nadpriemerný (môj výkon pri prejave č. 4) s najväčšou pravdepodobnosťou bude nasledujúci výkon pod priemerom. Za prvé, je ťažšie ho dosiahnúť. Treba sa dotiahnúť minimálne na predchádzajúci nadpriemer. A za druhé, bežný je priemer. Nadpriemer je výnimka, ktorej do značnej miery môžu pomôcť rôzne okolnosti. Môj nadpriemerný výkon nemusí záležať od mojich schopností do takej miery, ako by si jeden myslel. Dokonca, podľa istej teórie to bude výsledkom súhrnu šťastných okolností.

Okolnosti, okolnosti

Uvediem príklad. Dobre som sa vyspal a počas dňa sa podarilo niečo, čo ma potešilo. Cestou na stretnutie som chytil zelenú vlnu a voľné miesto na parkovanie bolo ihneď pri vchode. K tomu pripočítajme, že som mal predchádzajúcu noc úžasný milostný zážitok, alebo, ešte lepšie, tretina publika mala predchádzajúcu noc (alebo počas obednajšej pauzy)perfektný sex. A "vualá", nadpriemerný výkon je na svete.

Interview

Takéto priaznivé okolnosti však nastanú len výnimočne. Preto s veľkou pravdepodobnosťou bude nasledovať výkon podpriemerný. A vesmírna rovnováha ostáva zachovaná. Môj piaty prejav je toho dôkazom.

Pohladenie korpulentnej dámy

Ale aby som nikomu nebral vietor z plachiet. Snaha prináša nadpriemerné výkony aj bez šťastia. To sa pozná podľa toho, že k nim dochádza neštandardne často. Napríklad u mňa....to tak zatiaľ nie je. Ale keď sa raz za čas na teba tá korpulentná dáma, menom Šťastena necudne usmeje, tiež to nie je zlé.

príspevkom Ti deň obohatil: chlapík od PR