Ako mi v práci pomohlo členstvo v Toastmasters?

Naša členka, Mirka Hrešková, píše o tom, ako v práci využíva všetko, čo sa v Toastmasters naučila.

Notebook a káva Myslela som si, že komunikačné a prezentačné zručnosti ako programátorka v práci potrebovať nebudem. Preto som sa na zlepšovanie v tejto oblasti nikdy nesústredila a snažila som sa zlepšovať v nových technológiách. No čím som bola v tomto odbore dlhšie, tým som si viac všímala svoje nedostatky v prezentovaní - a všeobecne v rozprávaní pred viacerými ľuďmi. Bola to pre mňa vždy veľmi stresujúca chvíľa. Srdce mi išlo vyskočiť z hrude a v okamihu, keď som zacítila všetky oči na mne, tak som mala pocit, akoby všetko zastalo. Hlavne môj mozog.

Takéto prázdno v hlave som zažívala často. Všimla som si, že čím som na vyššej pozícii a mám aj väčšiu zodpovednosť, priamo úmerne vzrastá aj potreba prezentovať a rozprávať pred celým tímom a pred zákazníkmi.

Minimom je každý deň povedať, čo som dnes robila a čo budem robiť zajtra. Pri stretnutiach s tímom je niekedy nevyhnutné vyjadriť svoj názor a vysvetliť svoj postoj, vedieť vhodne argumentovať a pôsobiť presvedčivo.

Po určitom období, kedy makáme ako fretky, vždy príde čas na prezentovanie a ukážku toho, čo sme urobili. Tu je veľmi dôležitá príprava – rozprávať o tom, čo zákazníka zaujíma a nezachádzať do zbytočných technických detailov. A ak niečo počas ukážky nefunguje tak, ako by malo, schopnosť zachovať si chladnú hlavu je na nezaplatenie.

Zaúčanie služobne mladších kolegov tiež vyžaduje komunikačné zručnosti. Je nutné sa prispôsobiť a vysvetliť problematiku jednoduchým spôsobom. A popritom musím pôsobiť sebavedomo a zároveň prívetivo, aby sa ma nebáli pýtať.

Kedysi bola každá z týchto situácií nočnou morou. Ale dnes je to pre mňa bežnou súčasťou mojej práce. A v tom mi veľmi pomohlo členstvo v Toastmasters Košice. Tu som si mohla nacvičiť prípravu rôznych prejavov, ako formulovať konštruktívnu spätnú väzbu a ako si rýchlo utriediť myšlienky a zmysluplne rozprávať na vopred neznámu tému.

Je doležité vedieť teóriu – ako pripraviť prejav, ako zaujať publikum, ... No až skúšanie si všetkých týchto poznatkov v praxi mi pomohlo v tom, aby som vystupovanie pred ľuďmi zvládala bez stresu a prázdna v hlave.